Detta är en text i en serie kring hur vi använder energin i olika aktiviteter och hur maten vi äter blir till energi. Detta är den andra texten! Du hittar den första texten här
Att vi behöver energi för att röra på oss är inget nytt, men vet vi vad det är som skapar den rörelseenergin? Energin kommer från maten som vi stoppar i oss. Den maten spjälkas och tas upp till vårat blod. Blodet för sedan dessa molekyler vidare till celler som där, med hjälp av de olika energisystemen, skapar dessa energigivande molekyler.
Vilka är dessa energigivande molekyler?
ATP - Adenosintrifosfat
Denna molekyl är kroppens viktigaste för framställning av energi! Som namnet beskriver så innehåller den tre (tri) fosfatgrupper, det är frisläppningen av dessa fosfatgrupper som skapar energi.
NADH & FADH2
Både NADH och FADH2 är molekyler vars molekylstruktur jag inte kommer gå in på, då jag anser att det är orelevant. Det som däremot är relevant är att dessa agerar bärare av väte (H+) som i sin tur används för att skapa ATP i andningskedjan.
NADH kan skapas av de två aminosyrorna tryptofan och asparaginsyra.
Varför bör du veta dessa?
För att kunna fördjupa sig i de olika energisystemen och därmed förstå hur maten vi äter blir till energi och hur olika typer av träning använder den energin på olika sätt så måste vi först förstå vad det är som ger energi. Och det är först och främst de molekylerna som nämnts ovan.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar