Vad händer i kroppen när vi arbetar på en hög intensitet? Hur skapar kroppen energi vid en sån aktivitet? Det vill jag hjälpa till med att förklara med denna texten, dock krävs det lite bakgrundsförståelse. Läs gärna dessa tre texter först:
- Kroppens energisystem, intro
- De viktiga energimolekylerna
- Kreatinfosfat-ATP systemet
Glukos är grunden
Glukos är den molekylen som kroppens celler tar tillvara på i det allra främsta läget. Glukos är en enkel sockerart som är en byggsten i många, mer komplexa, kolhydratsformer och den används av våra celler för att skapa energi.
Glukos är i princip den enda källan till energi som vårat nervsystem, vår hjärna, våra muskler och våra röda blodkroppar kräver för att fungera och är därför väldigt viktig!
Glukos är uppbyggt på 6 Kolatomer, 12 väteatomer och 6 syreatomer.
Glykolysen
I glykolysen så delas glukosmolekylen upp sig i två delar som, efter 10 reaktionssteg, bildar två molekyler som vi kallar för pyruvat. Men det är mer än så.
Glukos reagerar med 2 oorganiska fosfatmolekyler (Pi), 2 ADP samt 2 NAD+ (Vätebärare).
NAD+ plockar upp vätemolekyler från glukosen, bildar den energirika molekylen NADH+H+ samtidigt som de två Pi reagerar med ADP och bildar ATP! Även vatten bildas i glykolysen.
Formeln ser då alltså, i sin enkelhet, ut på detta viset:
C6H12O6 (Glukos) + 2 NAD+ + 2 ADP + 2 Pi ------> 2 Pyruvat(C3H4O3) + 2 ATP + 2 NADH+H+ + 2 H2O
Här under följer en superdetaljerad bild av glykolysen, dock förklarar den snyggt hur hela processen går till.
Vart tar vi det här nu då?
Glykolysen, som du märker, skapar en del energi (ATP) men även en del andra produkter som blir intressanta att titta närmare på. Pyruvat och NADH+H+ är två ämnen som kan skapa ytterligare energi, i andra energisystem, vilket gör att glykolysen blir väldigt intressant.
Vi har alltså skapat ordentligt med ATP-potential utan användning utav syre! Vad nästa steg är dock, det beror på om cellen har tillräckligt med syre eller inte och något som jag skriver närmare om i senare inlägg.
Glykolysens betydelse
Man brukar förklara glykolysen som ett system där arbetstiden är mellan 30 sekunder och cirka 2 minuter men jag skulle vilja förtydliga att glykolysen pågår så länge det finns tillgång till glukos, OM det då även finns syre! Tidsspannet som nämns gäller egentligen en del av ett system där pyruvaten, från glykolysen, är viktig och som sker i en anaerob (Syrefri) miljö.
Detta gör glykolysen till ett väldigt viktigt system när cellerna behöver snabb energi för att kroppen måste göra flera explosiva och kraftfulla rörelser under ett tag (Här arbetar ju även Kreatinfosfat-ATP) utan tillräckligt med syretillförsel.
Som ni säkert förstår så har vi ingen glykolys utan kolhydrater och tappar därmed mycket av den explosiva potentialen! Detta anser jag är något att tänka på om man idrottar och tänker att en kost med låga mängder kolhydrater är av intresse. Kolhydrater blir viktigt när man aktiverar kroppen genom explosiva och kraftfulla rörelser som försätter oss i en position där vi måste utnyttja energin från glukosen utan syretillförsel!
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar